Geplaatst op 07-06-2017 22:30 | Auteur: IvM | Bekeken: 1332 | Bron: Voetbal Centraal
Hoe gaat het met de vertrokken Ajacieden?
Het afgelopen seizoen was voor Ajax in alle opzichten een periode van grote verandering. De Amsterdammers namen afscheid van Frank de Boer en kozen met Peter Bosz voor een frisse wind door de club. De trainerswissel ging gepaard met de nodige wijzigingen in de selectie.
Frank de Boer stond meer dan vijf jaar lang aan het roer bij Ajax. In zijn periode als hoofdtrainer bouwde hij een team op met veel eigen jeugdspelers en nieuwkomers, de een meer succesvol dan de ander. De komst van Peter Bosz betekende voor het eerst in lange tijd een ander selectiebeleid bij Ajax. Meer dan tien spelers vertrokken dit seizoen uit Amsterdam. Hebben ze de goede beslissing genomen of heeft de keuze om weg te gaan verkeerd uitgepakt?
Zomer
'Arek Milik bijft bij Ajax'. Zo luidde de kop van de officiële Ajax-website op 12 juli 2016. De supporters haalden opgelucht adem, maar tevergeefs. Slechts twee weken later vertrok de Poolse spits alsnog naar Napoli. In eerste instantie baalden de Ajacieden van het vertrek van de spits, tot ze het bedrag zagen verschijnen. Napoli betaalde ruim dertig miljoen euro aan Ajax, een bedrag dat de club simpelweg niet kon weigeren.
Milik verbaasde vriend en vijand toen hij in zijn eerste vier duels in Italië vier keer scoorde. Had Ajax dan toch te weinig gevraagd voor de Pool? Het bleek direct het einde van de doelpuntenreeks van Milik in Napels. Een kruisbandblessure gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat Milik ruim drie maanden niet in actie kon komen. Na zijn herstel heeft Milik het moeilijk, mede door de bizarre prestaties van Dries Mertens. De laatste maanden moet de Poolse spits het vooral doen met korte invalbeurten.
Naast Milik vertrokken ook Jasper Cillessen, Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn en zeven andere spelers uit Amsterdam. Vooral Viktor Fischer laat nog altijd niet zien wat er ooit van hem verwacht werd. Dit seizoen kwam hij slechts zestien keer in actie, scoorde hij niet één keer en degradeerde hij met Middlesbrough uit de Premier League. Ricardo van Rhijn beleefde daarentegen een uitstekend seizoen in zijn eerste jaar buiten Amsterdam. De rechtsback is een onbetwiste basisspeler bij Club Brugge en maakt samen met zijn landgenoten Ruud Vormer en Stefano Denswil indruk in België.
Winter
De grote revolutie onder Peter Bosz werd in de winterstop nog verder opgevoerd met het vertrek van drie spelers. Nemanja Gudelj weigerde plaats te nemen op de bank van Ajax en koos eieren voor zijn geld. Een omstreden transfer naar China was het laatste wat we van de Servische middenvelder vernamen. Gudelj kan bij TJ Teda nog allerminst zijn stempel drukken en staat na elf wedstrijden in de Chinese Super League op nul doelpunten en nul assists.
Anwar El Ghazi was net als Gudelj een speler die het moeilijk had met de trainerswissel. De rechtsbuiten kon onder Frank de Boer rekenen op meer dan genoeg speeltijd, maar Peter Bosz had een stuk minder vertrouwen in de dribbelaar. Na twaalf doelpuntloze wedstrijden in de Eredivisie vertrok El Ghazi naar Lille. Hij startte prima in Frankrijk, maar is inmiddels zijn basisplaats alweer kwijtgeraakt. Riechedly Bazoer maakte een winterse overstap naar het VfL Wolfsburg van Andries Jonker, waar hij ternauwernood degradatie voorkwam.
Een overzicht van de dit seizoen vertrokken Ajacieden. Wie kan er rekenen op een basisplaats en wie kan zich omschrijven als tribuneklant?
* vertrok pas in de winsterstop
Nieuwe club
Wedstrijden
Doelpunten
Assists
Arek Milik
Napoli
23
8
1
Jasper Cillessen
FC Barcelona
14
-
-
Riechedly Bazoer*
VfL Wolfsburg
13
0
1
Anwar El Ghazi*
OSC Lille
13
2
0
Nemanja Gudelj*
TJ Teda
11
0
0
Viktor Fischer
Middlesbrough
16
0
3
Mike van der Hoorn
Swansea City
11
1
0
Ricardo van Rhijn
Club Brugge
29
3
4
Lucas Andersen
Grasshoppers
41
7
5
Sheraldo Becker
ADO Den Haag
34
3
3
Nicolai Boilesen
FC Kopenhagen
13
0
1
Lesly de Sa
Slovan Bratislava
27
3
0
Lerin Duarte
Heracles Almelo
25
1
1
Ruben Ligeon
Slovan Bratislava
25
1
0