Ajax grote winnaar in dans om status en geld voor internationals
Toch knap. Ajax behoort tot de exclusieve oprichters van de European Clubs Association. Dat is de kersverse opvolger van de G14, het genootschap waarin voorheen de topclubs van Europa hun belangen behartigden. De ECA laat straks maar liefst 103 clubs toe.
In de groep ‘founding fathers’ treffen we Chelsea, Real Madrid, AC Milan, Olympique Lyonnais, Bayern München, Manchester United en noem ze allemaal maar op. En dus ook Ajax.
Het berichtje intrigeert. Ajax? Het is ze gegund, zo’n vooraanstaande rol in het Europese voetbal. Geen Nederlandse club won zó veel zilver in Europa als Ajax. Maar hun status bij de UEFA spoort totaal niet met het idee dat je hebt bij de recente internationale prestaties van het huidige Ajax.
De clubranking van de UEFA versterkt dat gevoel. Op deze lijst met in totaal 209 clubs staat AC Milan uiteraard op de eerste plaats, FC Twente staat 141ste, FC Groningen 127ste, FC Utrecht 112de, Feyenoord 73ste, Heerenveen 68ste, Ajax 35ste, AZ 19de en PSV 12de. Héél logisch dus dat Ajax namens Nederland tot de oprichters van het nieuwe collectief behoort.
Je zou haast denken dat het verleden de doorslag geeft. Dat Ajax ondanks alle prestaties van PSV in de Champions League tóch nog steeds de meeste bijval ten deel valt onder voetballiefhebbers in Europa.
Op het moment dat je bereid bent zoiets voor waar aan te nemen, blijkt de waarheid een typisch Nederlandse. AZ zat in de afgelopen jaren als rookie nog niet aan tafel bij de UEFA. De directeur van Feyenoord, Chris Woerts, had het de laatste tijd te druk met de mediapolitiek van de eredivisie en de restauratie van zijn club.
De waarnemer namens PSV, Peter Fossen, is slechts een freelancer bij die club en mag daarom niet namens PSV zitting nemen in een hoog college van het internationale voetbal. Daarom schoven Woerts en Fossen Ajax’ algemeen directeur Maarten Fontein (foto) naar voren. Het heeft toch ook wel weer iets goochems dat Fontein zich dat liet welgevallen. Gefeliciteerd! Ajax is back in business. Althans het bestuur, nu de voetballers nog.
Dat de ECA er inmiddels is, komt doordat de G14 en de UEFA een deal hebben gemaakt over een vergoeding voor internationals die voor een internationaal toernooi worden afgestaan. Die overeenkomst had tot gevolg dat de G14 zijn juridische procedures hierover zou staken en bovendien in een andere rechtspersoon, de ECA dus, zou terugkeren.
Die deal houdt in, dat voor het komende EK voetbal de UEFA 4000 euro per dag per speler uitkeert aan de club waar die speler onder contract staat. Aangezien een international vanaf vijftien dagen voor de start (voor Oranje op 9 juni tegen Italië) van het EK beschikbaar moet zijn, moet de UEFA voor Nederlandse internationals op zijn minst 24 dagen uitkeren (op 17 juni is de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië).
Dat maakt dus per speler ten minste 96.000 euro. Het is geen vetpot, maar het zou goed kunnen dat Ajax ook in de financiële afwikkeling van het EK als grote winnaar uit de bus komt.
chris@ad.nl