Club Brugge koestert Adrie Koster
Bron:
Ad.nl
Geen trainer wordt in België massaler geroemd dan Adrie Koster, de man die Club Brugge terugbracht waar het thuishoort. Blauw-Zwart staat fier aan kop en speelt ongekend aanvallend voetbal. ,,Ze weten hier niet wat ze meemaken.''
Veel ploeggenoten weten niet wat ze meemaken. Ze waren hier gewend op z'n Engels te spelen. Veel lange ballen, veel lopen. Onder Koster proberen we echt te voetballen.
Ryan Donk
Op een vergeelde foto, naast een koffiebarretje in het Jan Breydelstadion, prijkt het lachende gezicht van Henk Houwaart. De handen rusten op zijn blote knieën, temidden van besnorde voetballers in blauw en zwart. 'Club Brugge KV' staat eronder, in typemachineletters. 'Seizoen 1985/86'. ,,Houwaart zal hier, denk ik, de laatste Nederlandse trainer zijn geweest,'' zegt Adrie Koster met twijfel in de stem.
Zeker weten doet hij het niet. Koster mag dan een geboren Zeeuw zijn, België was niet het natuurlijke achterland van zijn jeugd. In Zierikzee kijken ze van oudsher vooral schuin naar boven, naar Zuid-Holland en Noord-Brabant.,,Zeeuws- Vlaanderen is meer op het zuiden gericht,'' weet Koster. ,,Bij ons thuis was dat niet zo. Om heel eerlijk te zijn, kende ik het Belgische voetbal niet heel goed toen ik hier kwam.'' Dat treft.
België had ook nog amper van Adrie Koster gehoord, tot zijn naam afgelopen zomer opeens opdook bij Club Brugge. De Vlaamse voetbalcoryfee Hugo Broos plaatste al snel vraagtekens bij de onbekende Nederlander en vroeg zich af wat er mis was met het aanbod aan Belgische coaches. De Brugse aanhang wist ook niet goed wat te denken. 'Adrie wie?'
Een paar maanden later is alles anders. Geen trainer in België wordt massaler geroemd dan Koster, de trainer die Club Brugge terugbracht aan de nationale top. Met fris en aanvallend combinatievoetbal bovendien, precies zoals Koster dat voorstaat. De Belgische krant Het Laatste Nieuws onderbouwde het afgelopen week met statistieken: geen enkele ploeg in de Eerste Klasse heeft meer balbezit dan Club, geen enkel team speelt de bal vaker en gemakkelijker rond.
,,Veel ploeggenoten weten niet wat ze meemaken,'' zegt Ryan Donk, deze zomer door Koster weggeplukt bij AZ, na een huurperiode bij West Bromwich Albion. ,,Ze waren hier gewend op z'n Engels te spelen. Veel lange ballen, veel lopen. Onder Koster proberen we echt te voetballen. Opbouwen van achteruit, positiespel, combineren.''
Deze avond loopt het tegen Sint Truiden wat stroever, maar ook nu is de Brugse overmacht groot. De thuisploeg heeft een discutabele treffer van spelmaker Ronald Vargas nodig om krapjes met 1-0 te winnen, maar Club Brugge waagt negentien doelpogingen en heeft bijna zeventig procent balbezit. De voorsprong op achtervolger Anderlecht - één punt - blijft overeind.
De blauwzwarte aanhang is weer trots op de West-Vlaamse traditieclub, na vier teleurstellende seizoenen. Kosters voorganger Jacky Mathijssen presteerde niet alleen matig, de Belg gedroeg zich buiten het veld als een soort desperado, ruziënd met pers, tegenstanders en scheidsrechters. Onder Koster keerden de rust en het fatsoen terug.
,,Zijn voetbalvisie sprak ons aan, maar ook zijn persoonlijkheid,'' zei Pol Jonckheere, de man die Koster naar Brugge haalde. De nieuwe voorzitter ging gericht op zoek naar een Nederlandse trainer, om te bouwen aan een aanvallend elftal met veel jong talent. Jonckheere vroeg een trainerslijst op bij Jan Reker en kwam zo bij Koster uit. Dat de Zeeuw Ajax op zijn cv had, hielp een handje. ,,Na het eerste gesprek waren we gelijk enthousiast,'' aldus Jonckheere.
Club Brugge heeft een traditie van buitenlandse succestrainers: Houwaart, Happel, Kessler, Sollied. In het Jan Breydelstadion hebben ze allemaal een eigen plek, op foto's aan de muur of in glazen vitrines, vol nostalgische souvenirs. Blauw-Zwart koestert zijn rijke geschiedenis.
Stiekem droomt de aanhang alweer van een nieuwe titel onder Koster, maar het duurde even tot de motor begon te draaien. Club Brugge kende op papier een dramatische voorbereiding, met tal van nederlagen. ,,Het team moest wennen,'' aldus de trainer.,, Bovendien hebben we even moeten zoeken naar welk spelconcept het best paste. Kwaliteit is er genoeg, maar het gaat erom dat je daar het optimale rendement uit haalt.''
Brugge prijst Kosters vakmanschap, en ook zijn rechttoe rechtaan benadering. De coach heeft de naam beschaafd en bedachtzaam te zijn - streng en duidelijk vinden de Belgen hem ook. Een beetje zoals Dick Advocaat bij de nationale ploeg. Koster strafte dit seizoen al een handvol spelers voor onprofessioneel gedrag: te laat komen, of klagen in de media. ,,We hebben het allemaal een beetje strakker aangetrokken,'' noemt Koster dat.
Als er ergens in België winst valt te boeken, dan is het in de organisatie. Het professionalisme, in brede zin, laat wel eens te wensen over. ,,Nederland is in dat opzicht verder. Maar ik moet zeggen dat het voetbal hier over de gehele linie niet tegenvalt. Waar wij spelen, zitten de stadions aardig vol. Dat de voorzieningen wat minder zijn, ach, het zij zo. Een mooie grasmat en 22 spelers, daar gaat het in essentie om. En wat dat betreft is het hier prima voor elkaar. Ik heb weinig te klagen.''