Historie
Ajax vanaf de oprichting tot 1930
Op 14 maart 1900 wordt er een uitnodiging verstuurd aan mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn, voor de oprichting van "een geheel nieuwe voetbal vereeniging". In de brief staat dat er zondagmorgen 18 maart een vergadering zal worden gehouden in Café Oost-Indië in de Kalverstraat te Amsterdam. Op die vergadering wordt een naam gegeven aan de nieuwe club: Football Club Ajax. Floris Stempel wordt de eerste voorzitter. De vice-voorzitter wordt Han Dade vooral omdat hij in het bezit is van een "heuse leren bal". De club speelt op 20 maart de eerste wedstrijd. Het is een vriendschappelijke wedstrijd tegen AFC, een club uit dezelfde buurt. AFC won met 6-1.
In augustus 1900 schrijft Ajax zich in bij de Amsterdamsche Voetbal Bond. Ajax komt terecht in de tweede klasse. Het veld waarop gespeeld wordt is een veld achter een boerderij aan de Middenweg (dezelfde straat waar later de Meer is gebouwd). De eerste officiële competitiewedstrijd wordt gespeeld op 29 september 1900, uit tegen DOSB. De wedstrijd wordt gewonnen met 2-1. Ajax wordt in deze competitie die maar uit 6 wedstrijden bestaat, tweede. Ajax eindigt met evenveel punten als de kampioen Volharding 3, maar heeft een slechter doelsaldo. Ajax promoveert echter wel. Dit wegens de goede resultaten en de goede organisatie binnen de club. Ajax verhuist ook naar een nieuw terrein, in Amsterdam-Noord. Ook in de eerste klasse van de AVB doet Ajax het goed, men wordt tweede, achter AVV. Wel krijgt Ajax zijn eerste onderscheiding, en wel voor het beste doelgemiddelde.
Door deze prestatie wordt Ajax toegelaten tot de NVB (Nederlandsche VoetbalBond). Ajax komt terecht in de derde klasse West en speelt in het seizoen 1902-1903 twee competities, die van de AVB en die van de NVB. Ajax wordt in de competitie van de AVB derde, en wordt eerste in de competitie van de NVB. Dit was het laatste seizoen voor Ajax in de AVB-competitie. Omdat Ajax eerste werd in de competitie van de NVB mocht men kampioenswedstrijden spelen tegen Leonidas. Uit is de score 2-2, maar thuis wint Ajax met 3-1, en is kampioen van de derde klasse West. Om de promoveren moet Ajax promotie/degradatie wedstrijden spelen tegen Steeds Voorwaarts. Ajax wint beide wedstrijden met 3-1, en promoveert naar de Tweede Klasse West. Dit is het derde achtereenvolgende jaar dat Ajax promoveert! Ajax speelt in dat seizoen voor de eerste keer mee om het Gouden Kruis, het toernooi tussen de 8 beste Amsterdamse ploegen. Ajax verliest de finale met 4-1 van RAP. Het eerste succes komt pas weer in 1906. Ajax wint dan met 4-3 van AFC en wint het Gouden Kruis. In de competitie was Ajax 3 keer 4e en 1 keer 5e geworden. Ajax verhuist hierna wederom, en wel naar een ander veld aan de Middenweg. 1907-1908 is een goed jaar voor Ajax. Ajax wordt afdelingskampioen maar eindigt als laatste van de drie in de kampioenscompetitie. Na respectievelijk 2e en 3e te zijn geworden wordt Ajax in '10-'11 weer afdelingskampioen, en daarna ook kampioen van de Tweede Klasse West. Na promotie/degradatie wedstrijden promoveert Ajax naar de Eerste Klasse, toen de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. Omdat Sparta al in rood-wit gestreepte shirts speelde ging Ajax over op een nieuw tenue: wit met een rode baan, en dat is het in de rest van de geschiedenis gebleven.
Na twee jaren in de onderste regionen van de eerste klasse komt het onheil in '13-'14. Ajax wordt laatste, en degradeert na degradatiewedstrijden uit de eerste klasse. Dit is de enige keer dat Ajax degradeert in de geschiedenis. Ajax vecht zich wel sterk terug. In '14-'15 kan Ajax niet promoveren omdat er alleen een noodcompetitie wordt gespeeld wegens WO I. In '15-'16 wordt Ajax wel afdelingskampioen, maar loopt op het nippertje promotie mis. In '16-'17 lukt het wel. In het seizoen erna, '17-'18 wordt Ajax meteen afdelingskampioen, en ook het landskampioenschap wordt veroverd! Ajax is voor de eerste maal in de geschiedenis van de club landskampioen. Het jaar erna levert de club een uitzonderlijke prestatie, die sindsdien maar één keer is herhaald, ook door Ajax, in '94-'95, want Ajax wordt ongeslagen afdelings- en landskampioen. De jaren erna zijn minder, Ajax wordt nog wel 4x afdelingskampioen, maar het landskampioenschap blijft uit.
De klassieke held Ajax
De naam Ajax komt uit het klassieke Griekenland, daar waren zo'n 3200 jaar geleden twee vorsten met die naam. Zij kwamen uit de familie der Ajacieden. Ze werden Ajax de Grote en Ajax de Kleine genoemd, voor het onderscheid. Zij gingen naar Troje om Helena, die door de Trojanen was gestolen terug te winnen. De grote held bij de Grieken was Achilles, die onoverwinnelijk was, behalve op een plek, zijn achillespees. Hij stierf door een pijl in zijn Achillespees, afgevuurd door de goden. Ajax de grote en Odysseus wilden allebei zijn wapenuitrusting hebben. Daarom gingen ze vechten. Toen er na een hele tijd nog niemand gewonnen had, werd er besloten dat ze allebei een redevoering moesten houden, en dat de luisteraars dan hun oordeel zouden geven. Ajax was geen goede prater, en verloor het van Odysseus die beter kon praten. Ajax was woedend, en liep weg. Daarna koelde hij zijn woede op een kudde schapen, die hij slachtte. Hij dacht dat het de Grieken waren. Toen hij zijn blunder inzag stak hij zijn zwaard in de grond, met het handvat naar beneden en hij stortte zich in het zwaard.
Ajax maakte tussen 1930 en 1939 een fantastische periode door. Men werd acht maal afdelingskampioen, en veroverde vijf keer de landstitel. Ajax werd landskampioen in de jaren: 1931, 1932, 1934, 1937, 1939 en staat dan op 7 landstitels, sinds de oprichting. Eén van de dingen die aantoonde hoe goed Ajax was in die tijd was de wedstrijd Ajax tegen VUC. Ajax won deze wedstrijd met 17-0, een record in de hoogste afdeling van Nederland dat nog steeds staat. Een van de belangrijkste spelers bij Ajax in die tijd was Piet van Reenen, de topscorer aller tijden van Ajax, met 273 goals uit 237 wedstrijden, een unicum.
Goaltjes-Piet, zoals hij met recht genoemd werd speelde ondanks dat maar twee keer voor het Nederlands elftal, waarin hij niet tot scoren kwam, terwijl hij dat bij Ajax aan de lopende band deed. Mede hierdoor is deze grootse voetballer, bij het grote publiek niet erg bekend. In het jubileumboek van Ajax uit 1950 stond dit:" Ondanks humeurigheden beschouwen we Piet van Reenen uit zijn sterkste jaren als de beste midvoor die Ajax ooit heeft gehad." Hij was dus een man met grillen, zoals Ajax er wel meer heeft gehad.
De jaren dertig waren ook in een ander opzicht belangrijk. Nadat Ajax aan het begin van de eeuw op verschillende grasveldjes voetbalde, en later in het Houten stadion, was nu de tijd van de Meer aangebroken. Op 9 december 1934 werd het stadion geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Stade Français uit Parijs. Het eerste doelpunt kwam op naam van Bob ten Have. Het stadion had toen nog 22.000 plaatsen beschikbaar, terwijl het later opgewaardeerd werd tot 29.500 plaatsen.In het begin was alleen de hooftribune overdekt, later werden alle tribunes overdekt. Omdat Ajax in die jaren (de crisisjaren) niet zoveel geld had mocht het stadion maar 300.000 gulden kosten (er zat 250.000 in kas, en de penningmeester wilde niet meer dan 50.000 lenen) en kwam er nog geen lichtinstallatie. Daarom moest Ajax tot 1971 de avondwedstrijden spelen in het Olympisch Stadion, dat wel een lichtinstallatie had. De Europacupwedstrijden werden vanaf de jaren zestig tot 1995 ook in het Olympisch Stadion gespeeld. Dat stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928.
In deze 25 jaren werd Ajax maar 3 keer landskampioen, namelijk in 1947, 1957 en in 1960, en won men twee maal de nationale beker, in 1943 en in 1961. In vergelijking met andere jaren was dit dus heel weinig. Er zijn in die periode wel een aantal belangrijke dingen gebeurd. Allereerst zijn er enkele belangrijke spelers gedebuteerd in die tijd, namen die nog steeds vrij bekend zijn. Een van die mensen was Rinus Michels. Hij debuteerde in 1946, in een wedstrijd tegen ADO. Dit was een beslissende wedstrijd voor de afdelingstitel. Michels scoorde meteen 5 keer. Het werd 8-3. Michels scoorde sowieso veel. Hij maakte 120 doelpunten in 257 wedstrijden. Hij speelde 5 interlands. Michels is later vooral bekend geworden als coach. Een ander persoon die toen begon en die nu nog steeds bekend is, is Bobby Haarms. Hij speelde niet zo veel wedstrijden voor Ajax 1, slechts 58, waarin hij maar 1 keer scoorde, maar hij is al meer dan 30 jaar assistent-trainer. Een van de spelers die uit de jaren 50 kwam, en ook de Europacupfinales speelde was Mister Ajax, Sjaak Swart. Deze rechtsbuiten scoorde 228 keer, in 603(!) wedstrijden. Met dit aantal wedstrijden achter zijn naam is hij recordhouder voor Ajax. Hij is altijd trouw gebleven aan Ajax (hij is in 1950 lid geworden en is nu nog steeds lid). Mede daarom en vanwege zijn record aantal wedstrijden is hij de Mister Ajax.
Een erg belangrijke gebeurtenis in de historie van het Nederlandse voetbal en dus ook voor Ajax is de invoering van het betaald voetbal. In 1957 werd het toegestaan om spelers te betalen. Het profvoetbal werd ingesteld om het amateurvoetbal te ondersteunen, zo werd het toen gezien. In het begin waren dus lang niet alle spelers professional, en de spelers die dat wel waren, waren over het algemeen semi-prof. Meestal deden ze er iets naast, bijvoorbeeld een café, sigarenzaak (zoals Sjaak Swart) of een sportwinkel. Er was toen nog niet genoeg geld in het voetbal om ervan te kunnen leven.
Een ander belangrijk moment was het debuut van Ajax in de Europacup, op 20 november 1957 speelde Ajax tegen het Oostduitse SC Wismut. Ajax won beide wedstrijden, en ging naar de kwartfinales tegen Vasas Budapest. Ajax speelde thuis 2-2, maar verloor uit kansloos met 4-0 zodat het eerste Europacupavontuur ten einde was.
Op 24 januari 1965 debuteert Rinus Michels als coach van Ajax. Het gaat slecht met Ajax en aan Michels de taak Ajax omhoog te tillen. Dat seizoen wordt men slechts 13e, een dieptepunt in de geschiedenis. Een speler die Ajax naar grote hoogte zou tillen was twee maanden daarvoor gedebuteerd op 15 november 1964, tegen GVAV. Hij scoorde meteen in zijn eerste wedstrijd. Hier heb ik het natuurlijk over Johan Cruijff, de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft, en ook Europees voetballer van de eeuw.
Michels had, met Cruijff als belangrijkste pion, dus de taak om Ajax ook eens internationaal op de kaart te zetten. In zijn eerste volledige seizoen als trainer werd Ajax meteen kampioen, en mocht het jaar erop dus spelen in de Europacup voor landskampioenen. Ajax lootte het Turkse Besiktas Jimmastiek Külübü en won thuis met 2-0 en uit met 2-1. In de volgende ronde moest Ajax tegen een hele grote. FC Liverpool was namelijk de volgende tegenstander, en Engeland was toen het allerbeste voetballand. Liverpool dacht Ajax makkelijk op te kunnen rollen. Het liep anders. Het werd de legendarische mistwedstrijd, de doorbraak van Ajax op het Europees niveau. Het was die avond erg mistig, en er was twijfel of de wedstrijd door zou gaan, maar mede onder druk van de trainer van Liverpool, Bill Shankly ging de wedstrijd toch door. De wedstrijd was volgens hem toch maar een formaliteit, en hij wilde geen uitstel omdat Liverpool voor de competitie enkele dagen later tegen Manchester United moest. Hij zei: "Behalve dat ik de Europacup wil winnen, wens ik ook die Engelse titel niet uit handen te geven." Ajax speelde een weergaloze wedstrijd, en won met 5-1. De meeste mensen op de tribune konden de doelpunten niet zien, ze gingen gewoon juichen als er ergens anders werd gejuicht. Dat gaf wel aan hoe mistig het was. Ondanks het feit dat Ajax zo goed speelde en met 5-1 gewonnen had, was Shankly absoluut niet overtuigd. Hij zei: "Thuis winnen we wel met 7-0" en ook zei hij: "Die doelman Bals, die ik overigens nog niet in mijn dertiende team zou opstellen, krijgt bij ons een drukke avond. (..) Ajax is naar Engelse maatstaven gerekend, niet meer dan een derde divisieteam, en dankt die 5-1 zege voornamelijk aan onnozele goals." Doelman Bals speelde daarentegen een fantastische wedstrijd in Liverpool, en het werd 2-2 dus Ajax was door. De volgende ronde werd Ajax te veel. Tegen Dukla Praag werd het thuis 1-1, en uit verloor men met 2-1 zodat ook dit Europacupavontuur afgelopen was.
Een jaar later, in 1967 moest Ajax tegen Real Madrid in de eerste ronde. Een heel erg zware loting want Real Madrid was een topteam. Ze hadden toen al 6 keer de Europacup 1 gewonnen. Ze wonnen hem zelfs 5 keer op rij (1956-1960) en twee seizoenen voor Madrid tegen Ajax moest (1966) hadden ze hem weer gewonnen. Ajax speelde thuis met 1-1 gelijk, en uit moest het dus gaan gebeuren. Daar was het na de reguliere speeltijd weer 1-1 en dus moest er verlengd worden. Na twee minuten kreeg Johan Cruijff een fantastische kans, maar hij miste. Een paar minuten later scoorde Madrid wel en dus lag Ajax er weer uit.
1968-1969
Het volgende seizoen, 1968-1969, schakelde Ajax eerst FC Nürnberg uit(uit 1-1, thuis 4-0) en daarna Fenerbahçe (2x 2-0). In de kwartfinale werd Ajax gekoppeld aan Benfica uit Lissabon. Een grote club, in 1961 en 1962 hadden ze de Europacup 1 al eens gewonnen, en ze hadden ook een van de wereldspelers van dat moment: Eusebio. Ajax speelde eerst thuis, in het Olympisch stadion. Er lag toen een dikke laag sneeuw, wat vooraf als voordeel werd gezien voor Ajax, want de Portugezen waren absoluut niet gewend aan zulke weersomstandigheden. Maar tijdens de wedstrijd bleken de Amsterdammers veel meer moeilijkheden te hebben met het veld dan de Portugezen. Benfica won met 3-1, zodat Ajax zo goed als uitgeschakeld was. De uitwedstrijd was niet eens in Nederland te zien omdat Ajax kansloos werd geacht. Maar het liep anders, Ajax speelde goed en stond bij rust al 3-0 voor! Na rust ging het minder, en Benfica scoorde ook tegen. Bij het einde van de wedstrijd was het 3-1, en dus moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Deze werd gepland in het Parc des Princes stadion in Parijs. Deze wedstrijd werd verplaatst naar het Stade de Colombes omdat er in Parc des Princes niet genoeg plaatsen waren. Het Stade de Colombes was een oud stadion, er waren zelfs geen lichtmasten, en daarom werd de wedstrijd om drie uur 's middags gespeeld. Veel mensen kregen vrij en en was het openbare leven lag bijna stil. Er waren heel veel Nederlanders in het stadion (40.000 tegen 15.000 Portugezen),de spanning was groot, en in de wedstrijd was het spel daar ook naar. Na 90 minuten was de stand nog steeds 0-0, en dus werd er verlengd. Al na 3 minuten scoorde Johan Cruijff. Opeens was er vuur in het hele team, en daarna scoorde Ajax nog twee keer, zodat de halve finale was bereikt.
In de halve finale stuitte Ajax op het onbekende Spartak Trnava uit Tsjecho-Slowakije. Thuis won men met 3-0, zodat de uitwedstrijd niet meer dan een formaliteit was. Daarin verloor Ajax 'maar' met 2-0 zodat Ajax als eerste Nederlandse club de finale van de Europacup bereikte.
De tegenstander daarin was AC Milan, dat in de ronde daarvoor Manchester United had uitgeschakeld. AC Milan was duidelijk een maatje te groot, Ajax verloor met 4-1. De enige Ajax-goal kwam op naam van Velibor Vasovic, uit een strafschop.
1970-1971
In het seizoen dat Ajax zijn eerste Europacup finale speelde deed Ajax het in de competitie minder, en werd tweede achter Feyenoord. Het jaar daarna speelde Feyenoord dus in de Europacup, en won die ook. Ajax daarentegen kon in de Jaarbeursstedenbeker (de huidige UEFA-cup) niet verder komen dan de halve finale. Dat seizoen werd Ajax wel kampioen en dus mocht Ajax proberen of het nu wel lukte in de Europacup. Ajax moest in de eerste ronde tegen 17 Nëndori Tirana. Men verwachtte wel problemen, maar niet wegens de voetbal kwaliteiten, maar vanwege de autoriteiten van het communistische Albanië. Vooraf maakten die namelijk bekend geen langharige mannen en kortgerokte dames toe te laten. Het viel allemaal nog wel mee. Ook het Albanese team viel mee, mede omdat in de eerste helft sterspeler Kazanxhi niet van de partij was. Zijn voetbalschoenen waren namelijk door de scheidsrechter afgekeurd en hij had geen andere. Pas in de rust kwamen er schoenen die hij aankon. Uit werd het 2-2, en thuis won Ajax met 2-0, zodat Ajax zich op kon maken voor de tweede ronde tegen FC Basel uit Zwitserland. Thuis won Ajax gemakkelijk met 3-0 en uit won Ajax met 2-1 zodat Ajax in de kwartfinale zat. In die kwartfinale stuitte Ajax op een tegenstander van een groter formaat. Men moest namelijk tegen Celtic, dat het jaar ervoor de finale van Feyenoord had verloren. Ajax speelde thuis een grandioze wedstrijd en won met 3-0. Uit verloor Ajax met 1-0. In de halve finale was Atletico de Madrid de tegenstander. Uit kreeg Ajax het moeilijk, maar omdat Ajax zeer goed verdedigde kon Atletico maar 1 maal scoren. Thuis overdonderde Ajax Atletico (3-0) en Ajax stond weer in de finale. De finale werd gespeeld op Wembley, in London. De tegenstander was het Griekse Panathinaikos. Ajax speelde niet goed, voornamelijk door de zenuwen, maar won met 2-0, mede door het zwakke spel van de Grieken. De goals kwamen op naam van Dick van Dijk en Arie Haan. Nu had Ajax de prestatie van Feyenoord geëvenaard en kon Ajax de Cup omhoogtillen.
1971-1972
Rinus Michels was inmiddels vertrokken naar Barcelona, en de nieuwe coach was de Roemeen Stefan Kovacs. Ajax was geplaatst voor de Europacup door de finale te winnen, want Ajax was geen landskampioen geworden. In de eerste ronde had Ajax geen problemen tegen Dynamo Dresden (thuis 2-0, uit 0-0), en ook Olympique Marseille was geen probleem, want Ajax won uit met 2-1, en thuis met 4-1. In de kwartfinale stuitte men op Arsenal. Tegen The Gunners (de bijnaam van Arsenal) won Ajax thuis met 2-1, zij het moeizaam, de Londenaren schuwden harde tackles niet, vooral Johan Cruijff had het zwaar te verduren. Ook in Londen was dat zo, en Cruijff had 5 pijnstillende injecties nodig om te kunnen spelen. Maar Ajax won wederom, met 1-0, door een eigen doelpunt van de Engelsen. In de kwartfinale kwam Ajax een oude bekende tegen. Men moest weer tegen Benfica. Dit vonden de meeste Ajacieden niet erg, want anders had Ajax tegen FC Internazionale gemoeten, en hun extreem verdedigende catenaccio werd zowel gevreesd als verafschuwd. Thuis won Ajax met 1-0, door een doelpunt van Sjaak Swart. Het was een kopbal waarover hij achteraf zei: "Ik moest toch toevallig die kant uit". Uit speelde Ajax gelijk met 0-0, en zo stond Ajax weer in de finale. Deze keer was het Italiaanse FC Internazionale de tegenstander, in de Kuip in Rotterdam. Ajax domineerde de hele wedstrijd, maar kwam pas na rust tot scoren. Beide doelpunten kwamen op naam van Johan Cruijff, de uitblinker. Pas na deze finale werden Ajax en Cruijff echt internationaal gewaardeerd. Met deze overwinning op Inter had Ajax voor een uniek feit gezorgd. Ajax had namelijk de landstitel en de nationale beker al gewonnen, en dat betekent dus dat Ajax de allereerste club was die de "treble" heeft gewonnen: landskampioenschap, beker en Europacup 1 in 1 jaar.
Na het winnen van de Europacup mag je altijd spelen voor de wereldbeker. In 1971 weigerde Ajax te gaan spelen voor de wereldbeker, omdat die wedstrijden meestal eindigden in een ordinaire schoppartij. Maar in 1972 durfde Ajax het toch aan. De tegenstander was het Argentijnse Independiente. De bijnaam van deze club was: "de hardste club van het zuidelijk halfrond". Dit voorspelde dus niet veel goeds. Toen Ajax in het vliegtuig zat kwam er een anoniem telefoontje binnen bij de reisorganisatie dat Cruijff ontvoerd zou worden. Zonder er in de pers iets van bekend te maken werd Cruijff extra beschermd. Hij wist het zelf niet eens. De wedstrijd zelf werd een hele harde. Cruijff werd, nadat hij in de zesde minuut al gescoord had, in de zesentwintigste minuut uit het veld geschopt.Ook daarna bleef het een verschrikkelijk grove wedstrijd, er werd geslagen, geschopt, gespuugd, enz. De eindstand was 1-1. Na deze wedstrijd was iedereen het erover eens: "dit doen we nooit meer". 23 jaar later speelde Ajax wel weer voor de wereldbeker, maar toen waren de omstandigheden drastisch veranderd.
Maar Ajax moest nog wel een thuiswedstrijd spelen. Die wedstrijd was minder hard dan de wedstrijd in Buenos Aires. Wel gebeurde er nog het een en ander, onder andere werd Sjaak Swart nog de wedstrijd uitgetrapt. Ook waren de Argentijnen niet tevreden met de organisatie, ze eisten zwaar bewapende militairen langs het veld om hun veiligheid te garanderen, dat waren ze namelijk gewend, want in Argentinië was dat wel nodig. Ondanks deze problemen speelde Ajax goed, en won met 3-0, mede door twee doelpunten van Johnny Rep. Ajax had nu voor de eerste keer in de historie de wereldbeker gewonnen.
Glasgow Rangers, uit Schotland, was in het jaar dat Ajax de tweede Europacup won 100 jaar geworden. Ter ere daarvan wilden ze een wedstrijd organiseren tussen de winnaar van de Europacup voor landskampioenen en die voor bekerwinnaars (in dat jaar Glasgow Rangers). Zo was de Supercup geboren. Deze bestond uit een uit- en een thuiswedstrijd. Ajax won beide wedstrijden, uit met 3-1, thuis met 3-2. Zo was Ajax de eerste winnaar van de Europese Supercup.
Met het winnen van deze prijs had Ajax alweer iets unieks gepresteerd: Ajax had in een seizoen alle 5 te winnen prijzen gewonnen: landskampioenschap, beker, Europacup 1, wereldbeker en de Europese Supercup. Een prestatie die tot op de dag van vandaag nog nooit herhaald is
1972-1973
Het seizoen na het winnen van de tweede Europacup zat Ajax weer in de strijd. In de eerste ronde werd Ajax uitgeloot, zodat meteen aan de tweede ronde kon worden begonnen. De tegenstander was het Bulgaarse CSKA Sofia. Met deze club had Ajax niet zoveel problemen, uit won Ajax met 3-1, en thuis met 3-0. Daarna was het grote Bayern München de tegenstander. Thuis overklaste Ajax de Duitsers: 4-0. Uit kreeg men het moeilijker: Bayern speelde keihard (Horst Blankenburg en Gerrie Mühren werden uit de wedstrijd geschopt) en Ajax miste Cruijff, die in de eerste wedstrijd nog 2 maal gescoord had, wegens een knieblessure. Volgens de Ajax-dokter had hij wel mee kunnen gaan naar München, maar hij weigerde. Dit zorgde voor een rel rond Cruijff. Zijn medespelers waren zo boos dat ze erover dachten om hem te ontheffen uit zijn functie als aanvoerder. Ondanks deze problemen won Ajax met 2-1. De volgende ronde was Real Madrid, net als in 1967, de tegenstander. Toen werd er verloren, maar nu won Ajax beide confrontaties: thuis 2-1, uit 1-0. Vooral bij de uitwedstrijd speelde Ajax magistraal. Dit werd gekenmerkt door een vernedering van Real Madrid door Gerrie Mühren. Hij hield tijdens de wedstrijd de bal enkele keren hoog.
Op deze manier bereikte Ajax voor de 4e keer in 5 jaar de finale. Deze keer was Juventus de tegenstander in Belgrado. Ajax speelde heel verdedigend tegen de Italianen, omdat Ajax al na 4 minuten op voorsprong kwam. Die voorsprong kwam niet in gevaar zodat Ajax voor de derde keer op rij de Europacup veroverde.
Na deze prestatie speelde Ajax niet voor de wereldbeker wegens de slechte ervaringen . Wel speelde Ajax voor de Supercup, tegen AC Milan. Uit verloor Ajax met 1-0, maar thuis won Ajax met 6-0(!) zodat de Supercup nog een jaar langer in Amsterdam bleef.
Na dit seizoen was het afgelopen met de hegemonie van Ajax. Cruijff vertrok, net als trainer Kovacs, Neeskens, Rep. Swart en Keizer stopten, zodat er van het team weinig overbleef.
Johan Cruijff
Zonder twijfel is Johan Cruijff de beste Nederlandse voetballer ooit. Hij won vele prijzen, zowel met zijn team als individueel. Hij won bijvoorbeeld 3 Europacups, 1 wereldbeker en vele landstitels. Hij werd 3 maal Europees voetballer van het jaar, en is onlangs Europees voetballer van de eeuw geworden. Cruijff was een speler met een prachtige techniek, maar ook tactisch stond hij zijn mannetje. In het begin, toen hij als 17-jarige debuteerde gaf hij zelfs de spelers die al 10 of 15 jaar voetbalden aanwijzingen! Hij was dus een speler met een sterke eigen wil. Dit valt ook te zien aan de conflicten die hij heeft gehad met het bestuur. Hij was namelijk, zoals veel grote spelers een man die snel conflicten kreeg. Bijvoorbeeld tegen Bayern München, toen hij niet mee wilde, of in 1983 toen hij na ruzie met voorzitter Harmsen voor een jaar naar aartsrivaal Feyenoord ging, of toen hij opstapte als trainer van Ajax (wegens conflicten met het bestuur). Ook kenmerkend was de afscheidswedstrijd van Cruijff tegen Bayern München die met 8-0 verloren ging. Als speler speelde hij bij Ajax, Barcelona, de Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante(Spanje) DS'79, weer Ajax en Feyenoord.
Ook als trainer ging het goed. Met Ajax won hij twee maal de beker en 1 maal de Europacup voor Bekerwinnaars. Met Barcelona werd hij enkele malen kampioen, en won hij de Europacup 1.
Nadat in 1973 Kovacs was weggegaan kwam George Knobel aan het roer van Ajax te staan. Hij kreeg met veel problemen te maken. Cruijff ging na twee wedstrijden weg naar Barcelona, Krol ging weg, en Rep ook. Veel andere spelers kregen last van blessures. Ajax werd in de tweede ronde van de Europacup al uitgeschakeld, en in de competitie ging het ook niet goed. Tot overmaat van ramp werd Ajax ook nog uitgeschakeld in de KNVB-beker. Toen hij in een interview zei:"Ajax gaat kapot aan drank en vrouwen" werd hij op straat gezet. Hierna kwam er geen trainer maar een manager. Hans Kraay was zijn naam. Hij zorgde voor veel conflicten.
Wegens ruzie, met Kraay, stopte Piet Keizer plotseling met voetballen. Ook Arie Haan kreeg ruzie en vertrok naar Anderlecht. Ook sportief gezien ging het niet goed. Derde in de competitie, in de beker en de UEFA-cup uitgeschakeld. Daarna kreeg Kraay ook ruzie met het bestuur en kon hij vertrekken. Ajax kreeg een interim trainer, Rinus Michels kwam voor een jaartje terug. Ook hij kreeg Ajax niet op de rails. Michels adviseerde de Joegoslaaf Ivic. Die kwam ook naar Ajax. Bij hem ging het eindelijk weer wat beter. Ajax werd landskampioen, maar er was veel kritiek. Ivic verloochende namelijk het Ajax-systeem: hij speelde countervoetbal, met twee spitsen. Het jaar erna werd Ajax tweede, en hij vertrok. De nieuwe trainer werd Cor Brom, die eerst assistent-trainer was. Ajax werd kampioen en won de beker, dus Ajax had de 'dubbel' weer eens gepakt. Ondanks dit kreeg hij ruzie en vertrok. De volgende trainer was weer uit eigen gelederen. De jeugdtrainer Leo Beenhakker werd trainer. In het begin ging het heel goed. Ajax werd meteen in het eerste jaar kampioen. Halverwege het volgende seizoen('80'81) ging het mis voor Beenhakker. Het was een wedstrijd tegen FC Twente, en Ajax stond met 3-1 achter. Opeens kwam Johan Cruijff van de tribune naar beneden en loodste de ploeg naar een 5-3 overwinning. "Toen had ik hem voor de camera's een ouderwetse linkse hoek moeten uitdelen' zei Beenhakker later. Drie maanden na dit voorval nam Beenhakker ontslag, mede omdat hij het niet eens was met het bestuur. De volgende trainer was Kurt Linder. Toen hij trainer werd kwam Cruijff weer terug bij Ajax, als speler. Dit was een van de redenen dat Linder al na een jaar stopte. Wel werd Ajax kampioen. De volgende trainer was Aad de Mos. Hij deed het redelijk. Men werd in drie jaar tweemaal kampioen., maar toen het wat minder ging werd hij ontslagen.
Na het ontslag van Aad de Mos in 1985 werd Johan Cruijff de nieuwe trainer. Hij wist na meer dan 10 jaar eindelijk weer een Europese prijs binnen te halen. Ajax werd onder zijn leiding geen landskampioen, maar won wel de KNVB-beker, in 1986 en in 1987. Door het winnen van de beker in 1986 mocht Ajax het seizoen daarna spelen in de Europacup 2. Na wedstrijden tegen het Turkse Bursaspor(uit 2-0 gewonnen, thuis 5-0), het Griekse Olympiakos Piraeus(thuis 4-0, uit 1-1), het Zweedse Malmö FF(uit 0-1 verloren thuis 3-1) komt Ajax de eerste moeilijke tegenstander tegen. Real Zaragoza was de tegenstander. Het veld was totaal doorweekt zodat de wedstrijd leek op een waterballet. Desondanks won Ajax met 3-2. Thuis speelde Ajax erg goed en won met 3-0. Nu stond Ajax eindelijk weer in een Europese finale. In Athene was Lokomotive Leipzig de tegenstander. Ajax had veel blessures, maar ondanks dat won men met 1-0 door een goal van Marco van Basten, die aan het eind van het seizoen vertrok naar AC Milan.
Halverwege het seizoen daarna stapte Cruijff op als trainer na een conflict met het bestuur. Sportief gaat het dan redelijk met Ajax, men bereikt namelijk weer de finale van de Europacup voor bekerwinnaars, door achtereenvolgens Dundalk FC, Hamburger SV, Young Boys Bern en Olympique Marseille uit te schakelen. De finale wordt gespeeld in Athene tegen KV Mechelen. Bij die club is Aad de Mos trainer, die enkele jaren eerder bij Ajax was ontslagen, en hij wil revanche. Dat lukt hem ook. Ajax verloor namelijk met 1-0.
Daarna kwam Kurt Linder weer bij Ajax in dienst, maar hij vloog er na 5 wedstrijden al uit. Toen kwam Leo Beenhakker weer terug. Zijn begin was dramatisch door het staafincident. In een UEFA-cup wedstrijd tegen Austria Wien werden er ijzeren staven op het veld gegooid waarvan er een de doelman van Austria Wien raakte. De wedstrijd werd gestaakt en Ajax verloor reglementair met 3-0 en werd een seizoen uitgesloten van Europees voetbal. Daarom kon Ajax na het kampioenschap van 1990 geen Europacup spelen.
Aan het begin van het seizoen 1991-1992 vertrok Leo Beenhakker weer naar Real Madrid, zodat er een nieuwe trainer moest komen. De nieuwe trainer was de onbekende Louis van Gaal, assistent-trainer van Beenhakker. Dat hij blaakte van zelfvertrouwen bleek door zijn belofte dat Ajax onder zijn leiding elk jaar een grote prijs zou winnen. Van Gaal bouwde aan een jonge ploeg die grote successen moest gaan halen. In het eerste jaar lukte het niet in de competitie, maar in de UEFA-cup had Ajax meer succes. In dat toernooi moesten de eerste drie thuiswedstrijden gespeeld worden op 200 km van Amsterdam, in Düsseldorf, wegens het staafincident twee jaar daarvoor. In de eerste ronde rekende Ajax af met Örebro uit Zweden. Ajax won beide wedstrijden, "thuis"(in Düsseldorf) met 3-0, en uit met 1-0. Ook het Oost-Duitse Erfurt was geen probleem: uit 2-1 voor Ajax en thuis 3-0. De volgende ronde was het Spaanse Osasuna de tegenstander: Men won beide wedstrijden met 1-0. In de kwartfinale kwam Ajax AA Gent tegen als tegenstander. Uit werd het 0-0, vooral door het verdedigende spel van AA Gent. Eric Viscaal: "Dat mensen hier zoveel geld voor moeten betalen noem ik een schande. Het is toch te zot voor woorden om een ploeg in een thuiswedstrijd met een 7-2-1 systeem het veld in te sturen." Thuis, eindelijk weer in Amsterdam, speelde Ajax zeer goed en won met 3-0. In de halve finale was Genoa aan de beurt. Deze ploeg, die al twee jaar niet meer thuis had verloren, werd in Genua door Ajax aan de kant gezet: 3-2. Thuis werd het 1-1. Die finale, die uit een uit- en een thuiswedstrijd bestond, werd gespeeld tegen Torino. In de eerste wedstrijd werd het 2-2, met Ajax-goals van Jonk en Bergkamp, en de tweede wedstrijd, in Amsterdam, werd het 0-0. Ajax speelde heel zenuwachtig en had ook alle geluk van de wereld, met drie keer de bal tegen het aluminium, en Ajax miste ook Bergkamp die ziek thuis lag. Maar 0-0 was genoeg en het feest kon dus beginnen, want Ajax had de UEFA-cup binnen. Met deze prestatie had Ajax alle Europacup minstens 1 keer gewonnen, en dat is heel bijzonder, daarmee is Ajax namelijk een van de vier clubs die dat kunnen zeggen: Juventus, Barcelona en Bayern München behoren ook tot dat illustere kwartet.
Het volgende seizoen werd Ajax in de kwartfinales van de UEFA-cup uitgeschakeld. Tegen Casino Salzburg, Vitória Guimarães en 1.FC Kaiserslautern had Ajax nog geen problemen, maar het lukte niet om door te gaan tegen AJ Auxerre. Ajax verloor in Frankrijk met 4-2, onder andere door een eigen goal van keeper Menzo, die de bal bij een corner in eigen goal sloeg. Thuis won Ajax met 1-0, maar dat was niet genoeg om door te gaan naar de halve finales. Ook in de competitie lukte het dit seizoen niet. Ajax werd derde. Wel succesvol was Ajax in de KNVB-beker. Nadat in de halve finale Feyenoord met 5-0 was afgedroogd won Ajax de beker door winst in de finale op Heerenveen: 6-2.
Het daaropvolgende seizoen mocht Ajax dus aantreden in het Europacup 2 toernooi. De eerste tegenstander daarin was Hajduk Split. De uitwedstrijd, die in Ljubljana gespeeld werd wegens de oorlog, werd met 1-0 verloren. Thuis zette Ajax het recht: 6-0. Van Gaal kon tevreden zijn, vooral wegens de bezieling die hij in Slovenië miste. In de volgende ronde kwam Ajax Besiktas tegen. Thuis werd de score 2-1, zodat Ajax de beste papieren had voor de wedstrijd in Istanbul. Daar kreeg Ajax de fanatieke Turken stil door met 4-0 te winnen. In de kwartfinale was Parma de tegenstander. Ajax hield thuis de Italianen op 0-0, maar in Parma was het niet meer te houden en men verloor met 2-0. Ook in het toernooi om de KNVB-beker verging het Ajax niet zeer goed want men werd er in de halve finale door NEC uitgeknikkerd. In de competitie verging het Ajax beter. Voor het eerst onder de leiding van Van Gaal werd Ajax kampioen.
1994-1995
Het seizoen 1994-1995 was Ajax in de competitie superieur. Van de 34 wedstrijden werden er 27 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en geen enkele verloren! Ajax was ongeslagen, een prestatie die nog maar een keer gelukt was: in 1918-1919 was het ook Ajax dat in de afdelingscompetitie en de kampioenscompetitie ongeslagen bleef. Ajax is dus de enige club die dat ooit gelukt is en nog wel 2x. Ajax had hiermee het 25ste landskampioenschap binnengehaald! In de KNVB-beker ging het minder: Ajax werd in de kwartfinale, in de verlenging, door Feyenoord uitgeschakeld.
Door het kampioenschap het seizoen ervoor mocht Ajax meedoen in de Europacup 1, inmiddels omgedoopt tot Champions League. In de nieuwe opzet van dit Europacup-toernooi zijn de eerste rondes vervangen door een poule-systeem. In elke poule gaan de eerste twee (van de vier) door naar de kwartfinales. In de poule kwam Ajax te staan tegen AEK Athene, het Oostenrijkse Casino Salzburg en titelhouder AC-Milan. De eerste wedstrijd was thuis tegen AC Milan. Ajax speelde fenomenaal en aanvallend, en won met 2-0. In Athene, tegen AEK zegevierde Ajax met 2-1. Daarna kwamen twee wedstrijden tegen Casino Salzburg. Ajax speelde twee maal gelijk tegen deze verdedigende ploeg: uit 0-0, thuis 1-1. Daarna moest Ajax naar Triëst, waar AC speelde als straf voor een fles op het hoofd van de doelman van Casino Salzburg. Weer speelt Ajax fenomenaal, Ajax wint met 2-0 en is al geplaatst voor de kwartfinales. De wedstrijd tegen AEK is een formaliteit, en men speelt onbevangen en wint met 2-0. In de kwartfinales speelt Ajax tegen Hajduk Split. De Kroatische landskampioen wist Ajax in Split op 0-0 te houden, maar in Amsterdam was het met hen gedaan. De Kroaten werden weggespeeld met 3-0. De halve finale brengt Bayern München. In het Olympiastadion in München blijft het door de verdedigende Duitsers en het nonchalante spel van Ajax 0-0. Maar in het Olympisch stadion in Amsterdam wordt het met oogstrelend voetbal afgemaakt: 5-2.
En toen kwam de finale, in het Ernst Happel stadion in Wenen. Tegen: AC Milan. Weer, want ook al de tegenstander in de voorronden, maar dit zou een andere wedstrijd worden, want AC Milan was weer in vorm. Een finale tussen giganten: Ajax 5e Europacup 1 finale en de 9e van AC Milan. Voor de tweede maal tegen elkaar in de finale, net als in 1969 toen Ajax met 4-1 verloor. Voor deze wedstrijd had Ajax 3 Europacup's voor landskampioenen en Milan 5. Voor Rijkaard een hele speciale finale. Hij speelde namelijk jaren voor Milan, en won met Milan ook al eens de Europacup 1. Die won hij in 1990, door een goal van hemzelf, in hetzelfde stadion! (toen nog Prater-stadion) En dit werd zijn op een na laatste wedstrijd.
In het begin van de wedstrijd loopt Ajax stroef en komt niet echt in het spel. Dan probeert Van Gaal zijn spelers te prikkelen. De aanleiding was gevaarlijk spel van een speler van AC Milan waar niet voor werd gefloten. Louis van Gaal deed die trap daarna langs de zijlijn na. Hiervoor kreeg hij een vermaning van de scheidsrechter.
In de eerste helft van deze finale speelde Ajax zenuwachtig, en de opbouw werd goed verstoord door AC Milan. Litmanen, normaal de aanjager van de ploeg, kwam, door Desailly, niet in de wedstrijd voor. In de tweede helft bracht Van Gaal Kluivert in de ploeg. Een gouden wissel, want Kluivert scoorde in de 86e minuut op aangeven van Rijkaard het enige doelpunt van de wedstrijd. Vreugde, overal op het veld renden de spelers van Ajax rond, Kluivert draaide zijn shirt om zodat men zijn naam goed kon lezen. Daarna nog 4 minuten die voor de supporters en spelers wel 20 minuten leken te duren, maar eindelijk het fluitsignaal. Ajax had, na 20 jaar, eindelijk de Europacup 1 weer in zijn bezit. Ajax had deze prestatie geleverd met een uitermate jong team(gemiddelde leeftijd onder de 25) in de finale tegen een uitermate ervaren team. En Ajax was het hele toernooi ongeslagen gebleven!
1995-1996
Ajax had de Champions League gewonnen zodat Ajax voor de Wereldbeker mocht spelen. Hoewel Ajax in 1972 gezegt had:"Dit doen we nooit meer" deed Ajax het toch want de omstandigheden waren drastisch veranderd. Nu was er een wedstrijd, op neutraal terrein, Tokio. De tegenstander was het Braziliaanse Gremio. Dit team bleek een erg stug en verdedigend team. Ook was het veld slecht en was de jetlag nog merkbaar bij de spelers. Hierdoor speelde Ajax niet erg goed en was het na 90 minuten nog 0-0. Ook in de verlenging werd niet gescoord, zodat penalty's de beslissing moesten brengen. Gremio moest beginnen met penalty's nemen. Dinho mocht hem nemen en Van der Sar stopt hem! Daarna Kluivert. Maar hij mist! De Brazilianen zijn weer aan de beurt: Arce schiet op de lat! Ajax krijgt weer de kans op voorsprong te komen: Ronald de Boer schiet de eerste binnen. Daarna schieten Magno, Gelson en Adilson raak voor Gremio, en Frank de Boer en Finidi voor Ajax, en Blind krijgt de kans het af te maken. En hij schiet raak zodat Ajax de wereldbeker na 23 jaar eindelijk weer terug heeft. Het lukte niet met mooi voetbal, wegens het slechte veld en de verdedigende Brazilianen, maar Ajax had wel bewezen de beste van de wereld te zijn. Bij de viering in Amsterdam schreeuwde Van Gaal dat naar zijn publiek: "Wij zijn de besten. Niet alleen van Amsterdam, maar ook van Rotterdam en van Eindhoven en van Europa en van de wereld!"
De volgende prijs die Ajax kon winnen als houder van de Europacup 1 was de Europes supercup. De tegenstander in twee wedstrijden was Real Zaragoza. In de eerste wedstrijd in Zaragoza stelt Ajax teleur door met 1-1 gelijk te spelen. In het Olympisch stadion in Amsterdam trekt Ajax de score recht en wint met 4-0. De Europese supercup is ook binnen.
Op 14 augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA officieel geopend door koningin Beatrix. Zij trok aan een lint, de doeken gingen voor de tribunes weg en het hele stadion werd zichtbaar. Daarna werd door Frank Rijkaard een fakkel binnengebracht die een week door heel Nederland gedragen was, en die aangestoken is in de Meer, het oude stadion. Het vuur werd overgebracht op een grote fakkel. Daarna wordt er een wedstrijd gespeeld tussen Ajax en AC Milan, die door Ajax met 3-0 verloren wordt. De eerste goal in dit nieuwe stadion wordt gescoord door Dejan Savicevic. De eerste Nederlander die er scoort is John Bosman van FC Twente in een bekerwedstrijd tegen Ajax 2. De eerste scorende Ajacied is Kiki Musampa. De ArenA is een zeer modern voetbalstadion, maar er kan meer gedaan worden dan voetballen, want het is een multifunctioneel bouwwerk. Er kunnen bijvoorbeeld ook popconcerten worden gehouden. Het bijzonderste onderdeel van de ArenA is het dak. Dit dak kan namelijk open en dicht geschoven worden. Dit is het enige stadion in Europa met afsluitbaar dak, alleen in Canada zijn er twee stadions die dat ook hebben. Als het dak dicht is is het stadion niet hermetisch afgesloten, want er zit twee meter ruimte tussen het schuifdak en het gewone dak. Het dak is in 20 minuten te sluiten. Ook bijzonder is de weg die onder het stadion door loopt. Het stadion is voorzien van twee videoschermen waarop doelpunten en andere actie kunnen worden herhaald. Het stadion is 235 meter lang, 180 meter breed en 78 meter hoog. Het dak bestaat uit twee bewegende panelen van 36 bij 105 meter. Er zijn 51.324 zitplaatsen in de ArenA.
Omdat Ajax kampioen is geworden mag Ajax ook dit jaar weer meedoen aan de Champions League. De tegenstanders in de poule zijn: het Franse AJ Auxerre, Grasshopper-Club en de Glasgow Rangers. Uit tegen Auxerre weet Ajax te winnen (1-0), maar de thuiswedstrijd tegen de Grasshoppers gaat verloren (0-1). Deze wedstrijd is een primeur, want het is de eerste Europese wedstrijd die onder gesloten dak gespeeld wordt. Daarna komen twee confrontaties tegen Glasgow Rangers, waarvan thuis met 4-1 en uit met 1-0 gewonnen wordt. In de eigen ArenA wordt vervolgens weer met 2-1 van AJ Auxerre verloren. Vervolgens weet Ajax de kwartfinales toch nog zeker te stellen door middel van een winst van 1-0 uit bij de Grasshoppers. De kwartfinale wordt gespeeld tegen Atlético de Madrid. Thuis wordt het 1-1. De dag na de wedstrijd baart Atlético voorzitter Gesus Gil y Gil opzien door een aantal opmerkelijke uitspraken: "Het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddestoelen uit de grond" en "Hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?". Uit protest wil het bestuur van Ajax niet meedoen aan het diner wat bij de wedstrijd in Madrid gehouden zou worden. In de wedstrijd begint Ajax niet goed. Voor de rust staat Ajax met 1-0 achter, maar na de rust scoort R. de Boer gelijk. Na 90 minuten staat deze stand nog steeds op het bord zodat er verlengt moet worden. Ajax neemt in deze verlenging de voorsprong door een fantastische lob over de keeper van Dani, maar door een penalty wordt het weer gelijk. Uiteindelijk kan Ajax het toch afronden door een goal van Babangida: 3-2. In de halve finale is Juventus de tegenstander. In eigen huis wordt Ajax met 2-1 verslagen. In Delle Alpi wordt Ajax afgemaakt met 4-1.
Ook in de competitie loopt het niet zoals het lopen moet, Ajax wordt slechts vierde. Na dit seizoen vertrek Louis van Gaal als trainer. De nieuwe trainer wordt de Deen Morten Olsen.
In het nieuwe seizoen('97-'98) mag Ajax UEFA-cup voetbal spelen. In de eerste ronde tegen het Sloveense Maribor (uit 1-1, thuis 9-1), daarna kwam het Italiaanse Udinese (thuis 1-0, uit 2-1 verloren, maar Ajax door op basis van uitdoelpunten). In de derde ronde was de tegenstander VfL Bochum (Duitsland). Thuis won Ajax met 4-2 en uit werd het 2-2 zodat Ajax weer in de kwartfinale zat. Daarin was Spartak Moskou de tegenstander. Thuis verloor Ajax kansloos met 3-1 en uit verloor Ajax op een slecht veld met 1-0 zodat dit Europese avontuur teneinde was.
In de competitie verging het Ajax beter. Ajax werd met grote voorsprong kampioen, met een eredivisie record doelsaldo van +90(112-22). Ook in de beker verging het Ajax goed, PSV werd in de finale met 5-0 geklopt en Ajax had eindelijk weer eens de dubbel (landstitel en beker).
Het volgende seizoen begint met veel rumoer. De gebroeders De Boer hebben laten weten weg te willen, maar Ajax wil hen niet laten gaan. Zij spannen een rechtszaak aan maar verliezen die. Ze weigeren nog te spelen voor Ajax. Pas na een paar maanden binden ze in na de afspraak met het bestuur dat ze aan het einde van het seizoen weg mogen. In januari vetrekken ze al, naar Barcelona, waar Louis van Gaal trainer is. De prestaties van dit seizoen vielen tegen. Nadat Ajax in de poule van de Champions League was uitgeschakeld viel het doek voor Morten Olsen. Zijn opvolger werd Jan Wouters. In de competitie wilde het ook niet zo lukken. Ajax werd 6e, het slechtste resultaat sinds het seizoen '64'65, toen Ajax 13e werd. Alleen in het toernooi om de KNVB-beker haalde Ajax succes, want Ajax won de beker door in de finale Fortuna Sittard met 2-0 te verslaan. Emotionele momenten waren er in de laatste thuiswedstrijd van Ajax dit seizoen. Er werd afscheid genomen van twee spelers, Danny Blind en Jari Litmanen. Danny Blind stopte, na 13 jaar Ajax en bijna 500 wedstrijden in Ajax-shirt. Publiekslieveling Jari Litmanen, die 124 keer scoorde in 218 wedstrijden, vertrok naar Barcelona. Ook Edwin van der Sar vertrok, na meer dan 300 wedstrijden, naar Juventus.
Met dank aan: M. Meeuwse en ajax.nl
|